*Articole, opinii, recenzii, analize psiho-emotionale, descrieri psiho-comportamentale, noutati stiintifice, studii de caz, observatii psihologice etc.


'' Oamenii se disting prin ceea ce arata si se aseamana prin ceea ce ascund'' ~ Paul Valery

05 octombrie, 2018

I. Abuzul verbal - > Caracteristicile specifice

   *De retinut este ca abuzul verbal constituie o forma de violenta psihologica si este exteriorizat prin cuvinte care ataca, care ranesc o persoana , si o determina sa creada un lucru fals sau care exprima un neadevar despre cineva.

   1. Abuzul verbal raneste, este dureros, in mod deosebit atunci cand este negat. Cand perceptia partenerei de exemplu, despre abuz este desconsiderata si nu exista nicio validare a realitatii in care ea traieste, o parte majora din suferinta o reprezinta confuzia in care  se afla aceasta.


   2. Abuzul verbal ataca insasi firea si capacitatile persoanei. Ea poate incepe sa creada ca este ceva in neregula cu ea sau ca posibilitatile ei sunt sortite esecului.


   3.Abuzul verbal  poate fi evident (izbucniri de manie si injurii) ori foarte, foarte subtil, asemanator metodelor de spalare a creierului. Abuzul verbal evident este de obicei invinuitor si acuzator, si in consecinta derutant pentru partenera. Abuzul verbal disimulat, care reprezinta o agresiune ascunsa, provoaca si mai multa confuzie partenerei. Scopul fiind acela de a o mentine sub control fara ca aceasta sa isi dea seama.


   4. Abuzul verbal cu intentia discreditarii, poate fi rostit pe un ton preocupat si extrem de sincer. Ex. ''Niciodata nu am putut sa dezbat impreunca cu tine tema vreunei carti deoarece exista unele expresii obisnuite, al caror inteles pur si simplu nu iti este limpede, dar pe care mai tot omul de rand le pricepe''. De aici rezulta ca victima poarta intreaga vina si responsabilitate pt dificultatile de comunicare din cuplu, si problemele existente.Sentimentele resimtite de victima au fost de vina, de tristete, de disperare, de neputinta.


    5. Abuzul verbal este manipulator si menit sa asigure controlul asupra partenerei. De obicei ea nu isi da seama ca este manipulata si controlata. Observa totusi ca are o viata cu totul diferita decat si-ar dori, sau cu siguranta mai putin fericita. 


    6. Abuzul verbal este inselator. Agresorul nu-si respecta partenera, ci o desconsidera sau o subestimeaza intr-un asemenea mod, incat: 



  • stima ei de sine se diminueaza treptat, de obicei fara ca ea sa-si dea seama;
  • isi pierde increderea in ea fara ea sa realizeze acest fapt
  • poate incerca in mod constient si inconstient sa-si modifice comportamentul, astfel incat sa nu-l supere pe agresor, si sa nu se mai simta lezata
  • i se poate spala creierul intr-o maniere subtila fara ca ea sa-si dea seama.
    7. Abuzul verbal este neprevazut. Caracterul sau imprevizibil este una dintre cele mai semnificative caracteristici ale abuzului verbal. Partenera poate fi uimita, socata, descumpanita de sarcamul partenerului, de mania, de umilirea sau comentariul lui jignitor. Indiferent de cat de inteligenta, perspicace sau inteleapta e, nu prevede niciodata incidentele suparatoare care au loc, si in cele mai multe cazuri nici nu intelege de ce apar si cum le-ar putea preveni.

  8. Abuzul verbal este o problema esentiala intr-o relatie.Cand un cuplu are o cearta autentica, despre o problema reala, cum ar fi modalitatea de a-si disciplina copiii, sau decizia pentru cat timp sa petreaca separat si impreuna, ambii parteneri pot fi maniosi, dar fiecare poate spune: ''Sunt nervos din cauza..., sau ''asta este ceea ce vreau''. Si in final daca exista bunavointa de ambele parti chestiunea se rezolva. Intr-o relatie abuziva insa, nu exista un conflict specific. Problema este insusi abuzul, si acesta nu este rezolvat. Cu alte cuvinte situatia nu are o finalizare.

  9. Abuzul verbal exprima un mesaj dublu. Exista o nepotrivire intre felul in care vorbeste agresorul si sentimentele sale reale. De exemplu poate parea foarte sincer, onest si bineintentionat atunci cand ii spune partenerei ce greseli face. ''Nu sunt nebun'' pe un ton foarte suparat, ori o alta situatie, invita partenera la cina pt ca in timpul acesteia sa afiseze o indiferenta rece. Frecvent femeile spun: 
  • imi spune ca ma iubeste si ca poate sa spuna orice vrea el
  • spune ca este dispus sa accepte pe oricine, dar ma critica si nu imi accepta punctele de vedere sau sentimentele
  • spune ca este relaxat si dezinvolt, dar este manios si iritabil toata ziua
  • spune ca ma sprijina, dar ma simt izolata si singura cand sunt cu el
  10. Abuzul verbal se accentueaza cu timpul, creste in intensitate, frecventa si varietate. De exemplu la inceputul relatiei agresorul poate abuza de partenera prin remarci umilitoare, spuseca in gluma sau printr-un comportament retinut si distant. Treptat sunt adaugate alte forme.

In foarte multe cazuri de la abuzul verbal se trece la abuzul fizic, care poate incepe de asemenea subtil. prin impingeri, inghionteli, loviri ''accidentale'', ''fara nimic intentionat'', ajungandu-se mai tarziu chiar la batai. Pe masura ce abuzul verbal escalaeaza in abuz fizic, agresorul poate incepe sa ocupe spatiul partenerei. O femeie marturisea ca ori de cate ori  se aseza pe un scaun sprijinindu-se de o perna cu cafeaua inainte si apoi iesea din camera pt un moment, cand se intorcea isi gasea scaunul ocupat de catre partener. Nu conta pe care scaun se aseza. Iar el refuza vehement sa-i inaoieze locul. Este forte important sa se observe trecerea de la abuzul verbal la abuzul fizic, deoarece din experienta terapeutilor cu femeile maltratate, reies dovezi ca toate aceste au fost mai intai victime ale abuzului verbal. 
    Abuzul verbal impiedica existenta unor relatii in adevaratul sens al cuvantului, un lucru evident de altfel. Totusi  partenera unui agresor, poate trai cu iluzia ca are o relatie reala, din mai multe motive, intre care unul destulde graitor este acela ca priviti ca si cuplu, ea si agresorul pot fi compatibili cu rolurile respective.
   In mod frecvent agresorii verbali isi traiesc multe sentimente  printr-o stare de iritare si suparare. Daca agresorul se simte nesigur, anxios, el poate fi iritat si suparat pt ca se sinte nesigur si anxios. Totusi o parte din fiinta umana o reprezinta capacitatea de a avea sentimente. Aceasta alaturi de capacitatea de a gandi, este o caracteristica universala pentru natura umana. Din pacate agresorul in general nu doreste sa isi accepte sentimentele si nici sa le arate partenerei, tinand-o la distanta. Agresorul verbal in mod constient sau inconstien, isi vedere partenera ca e un dusnan, sau cu siguranta ca pe o amenintare care trebuie tinuta sub control. In consecinta el poate purta un fel de razvoi prin cuvinte , de obicei fara ca partenera sa stie sau sa inteleaga acest fapt.
   
In articolul urmator voi vorbi despre categoriile specifice abuzului verbal:
  • Atitudinea retinuta
  • Contrazicerea
  • Desconsiderarea
  • Abuzul verbal mascat sub forma de gluma
  • Blocarea si diversiunea
  • Acuzatiile si reprosurile
  • Judecatile si criticile
  • Bagatelizarea
  • Subminarea
  • Amenintarea
  • Jignirea
  • Uitarea
  • Atitudinea la comanda
  • Negarea
  • Furia abuzuva



Bibliografie: 



  • Winn, Denise (1983) - The Mnipulated Mind: Brainwashing, Conditioning and Indocrination; London, Octagon Press
  • Flaming, Jannifer Baker (1979) Stopping Wife Abuse: A Guide to the Emotional, Psychological, and Legal Implications...For the Abused Women and those Helping Her, New York
  • Patricia Evans (2018)-The Verbally Abuse Relationship. How to recognize it and how to respond, Adams MEDIA, New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu