*Articole, opinii, recenzii, analize psiho-emotionale, descrieri psiho-comportamentale, noutati stiintifice, studii de caz, observatii psihologice etc.


'' Oamenii se disting prin ceea ce arata si se aseamana prin ceea ce ascund'' ~ Paul Valery

26 mai, 2009

Iubire la distanta?

touch-1.jpg image by danagabriela

Daca exista iubire, vointa si incredere, relatiile la distanta pot rezista. Se spune ca ochii care nu se vad se uita, insa cand exista toate lucrurile enumerate mai jos, zicala nu mai are nici o relevanta. In ziua de astazi exista internet, webcam, telefon si daca stii ca “distanta” asta e limitata de timp… chiar merita sa incerci!

Important este sa nu uiti ca fara incredere nu poti duce o relatie de acest tip. In fiecare moment poate face orice altceva decat ce iti spune si tu nu poti afla... Daca ai incredere in persoana iubita e cu totul altfel.

Nu e simpla relatia la distanta, insa pana la urma nicio relatie nu este simpla. Cand exista incredere, comunicare, cand sunt zile in care te gandesti cat de mult ai vrea sa fie langa tine, sa-l imbratisezi, cand simti ca merita, atunci...DRAGOSTEA CERE SACRIFICII!

Majoritatea relatiilor la distanta incep pe internet. Frumusetea acestui inceput este ca ai posibilitatea sa fii deschis si sa ii spui celuilalt tot ce ai pe suflet. Urmeaza schimbul de poze, impartasirea de idei, pasiuni si primele certuri.

Ca relatia sa dureze, trebuie sa existe un interes comun, atractia psihica nefiind intotdeauna suficienta. Distanta nu este neaparat rea, ci depinde ce faci atat timp cat ea exista. Cum te raportezi la ea ca sa eviti consecintele care tin de legile de relationare interumane.

Multi credem ca nu suntem facuti pentru relatiile la distanta, dar viata ne strecoara si astfel de experiente, poate pentru a ne pune la incercare sau poate pentru a ne incredinta noi provocari. O relatie la distanta trebuie luata in primul rand ca o provocare si nu ca pe ceva ingrozitor, o problema imposibil de rezolvat. Ea prezinta diverse avantaje si dezavantaje.

Avantajele relatiei la distanta

Printre avantaje, as enumera faptul ca acorzi mai mult timp pentru a comunica cu persoana iubita, ii dedici atentia si tot timpul liber, va povestiti mai multe si va ascultati cu mai mult interes. Certurile sunt mai rare. Tehnologia va ajuta si ea sa aveti o comunicare in timp real. Trecerea timpului sporeste pasiunea, total opus decat in cuplurile care sunt impreuna fizic, zi de zi, pentru ca distanta nu lasa loc ca rutina sa se instaleze.

Dezavantajele relatiei la distanta

Neincrederea ce poate aparea incet, incet, pe masura ce timpul trece si voi nu va vedeti. Relatia la distanta nu poate dura la nesfarsit, indiferent cate planuri v-ati facut. Mai devreme sau mai tarziu, unul dintre cei doi trebuie sa renunte la distanta pentru a-si urma iubirea.

Regulile de aur intr-o astfel de relatie sunt:

Increderea – Intr-o relatie increderea trebuie sa fie deplina, fara a se tine cont de alte lucruri, spre exemplu: trecutul sau eventualele defecte. Toti avem un trecut, toti avem defecte, la fel cum avem si calitati.

Comunicarea Cu cat vom reusi sa ne intelegem mai bine, cu atat vom atinge un nivel mai inalt de congruenta. In acest mod, sunt create premisele unei bune si autentice relatii de cuplu. O buna comunicare inseamna un schimb egal de informatii sincere.

Optimismul Este evident faptul ca optimismul poate juca un rol important in imbunatatirea vietii pe toate planurile – personal, social, profesional.

Fidelitatea - Fidelitatea este o alegere libera, un model consimtit de comun acord pentru buna functionare a cuplului. A fi fidel este o modalitate foarte concreta de a spune "te iubesc".

Dragostea poate trece peste timp... peste distanta… peste orice granita, dar numai daca intr-adevar exista!

„Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de neleguire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul”, spune un text biblic.

Asadar, nu da cu piciorul unei relatii la distanta, ci fa sacrificiul de a o aduce aproape, daca esti convinsa ca merita!Un comentariu:

  1. Ce ai scris aici este foarte adevarat, minunate sfaturi pt cei ce vor sa inceapa sau au deja o relatie la distantA. :) fELICITARI XD

    RăspundețiȘtergere